2018 m. vasario 4 d., sekmadienis

Apie paminklą, pelkę ir kopūstus

Nuo penktadienio (kada buvo mano gimtadienis) iki dabar negaliu liautis šypsotis - tiek šypsenų, staigmenų, netikėtų susitikimų ir džiuginančių naujienų per vieną savaitgalį...
Taigi, apie viską iš pradžių. Nereliai džiugi diena darbe, dovanos ir staigmenos. Šeštadienis Birštone su nuostabiausiomis klasiokėmis <3 Šiandien pasivaikščiojimas po mišką. Įrašas bus apie šiandien. Su Algiu nusprendėme, kad vaikščioti tais pačiais maršrutais nuobodu, tai patraukėme į kitą miško dalį. Gyvename čia jau daugiau nei treji metai, bet vat šitą paminklą partizanams radome tik šiandien. Verta kartais pakeisti maršrutą. 
Šiose pamiškėse pokaryje buvo palaidota daug partizanų. 1988 metais, šioje vietoje pastatytas nedidelis akmeninis paminklas, o 1993 metais partizanų giminės perlaidojo palaikus ir pastatė šį paminklą. 


Ilgoką laiko tarpą ėjome miško keliu, o vėliau pasukome į šoną - įdomiau eiti siauresniais keliukais ir takeliais. Bet šiuo atveju pasiteisino patarlė "Nemesk kelio dėl takelio" Keliukas virto taku, takas - žvėrių takeliu, o tas prapuolė pelkėje.





Gerą kilometrą klampojome po užpelkėjusį mišką, kai kur beveik prisemdami batus, šokinėdami nuo kupsto ant kupsto. Pasivaikščiojimas baigėsi sėkmingai - radome kelią namo. Grįžome kiek pavargę ir išalkę. Prisiminiau vieną patiekalą, kurį gaminau jau ne kartą ir kuris tobulai tinka vėsokai žiemos dienai. Receptų yra daug ir visokių. Už pagrindą ėmiau šį Simonos receptą, tik kiek modifikavau - nedėjau pupelių (kartą dariau ir man ne itin tiko), taip pat vyro pageidavimu nedėjau džiovintų grybų. Šito buvo labai gaila, nes jie čia tinka tobulai. Papildomai dėjau skardinę smulkintų savo sultyse konservuotų pomidorų. Renkuosi pomidorus, kuriuose nėra nieko daugiau, išskyrus pomidorus - nei druskos, nei jokių papildomų priedų. Jie konservuojami tik karščiu ir spaudimu. Beje, yra ir avinžirnių, konservuotų tokiu metodu. Neturėjau šviežio kopūsto, tai sunaudojau brokolį. Turėjau gabalėlį saliero - jis visai tiko į kompaniją. 
Pirmiausiai užkaičiau nuspaustus raugintus kopūstus. Kartu sudėjau smulkintą brokolį, įdėjau keletą pipirų, lauro lapų, užpyliau vandeniu, kad apsemtų ir palikau lėtai troškintis.
Smulkiai supjausčiau svogūną, morką, salierą. Dar ir pusę aitriosios paprikos pridėjau. Keptuvėje ištirpinau porą didelių šaukštų lydyto sviesto (ghi), jame pakepinau daržoves.



Daržovėms apkepus, sudėjau pamirkytas pjaustytas rūkytas slyvas ir suverčiau skardinę (400 g.) pomidorų. Įdėjau šaukštą medaus, cinamono. Jei mėgstate kuminą, galite dėti, jei ne galima keisti kmynais ar nedėti nieko. Viską dar patroškinau keptuvėje, pažaidžiau su garais ir saulės spinduliais :)
Jei gaminsite su džiovintais grybais - tikrai patariu juos naudoti, išmirkykite ir supjaustę sudėkite kepinant daržoves. Džiovinti grybai ir džiovintos, o dar geriau, rūkytos slyvos kartu su cinamonu ir medumi duoda tokį subtilų skonį, kad net nesuvoki, valgąs raugintus kopūstus.





Viskas keliauja į puodą pas kopūstus.



Dabar galima imtis bulvių. Nedideles bulves gerai nuploviau, nušveičiau metaliniu šveistuku ir išviriau garuose. Valgėme su visa lupena. Skonis nerealus. 





3 komentarai:

  1. Man labai patinka Tavo fotografija, dar nesuprantu kuo, bet tas jausmas ypatingas, sūkuri tokį ramumą, jaukumą. Lb džiaugiuosi, kad suteikiau įkvėpimo, rezultatai - fantastiški. AČIŪ!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuostabus įrašas! Visiškas mėgavimasis gyvenimu :) Kaip džiugu, kad tokių žmonių daugėja aplink (bent man toks vaizdas susidarė). Toji jūsų kelionė dar nepramintais takais man tokia filosofinė pasirodė - na nes su daug kuo gi taip yra, kad esi įpratęs arba labai ilgai darai vienaip ir net nesidairai kitų galimybių/variantų ir va kokiai progai pasitaikius, netyčia pakeli akis, pasuki galvą ar tiesiog atsimerki ir vualią - po tavo nosim belekiek naujų spalvų atsiranda :) Man taip su vyru buvo :D Mes tiesiog dirbom kartu, bet pastebėjau jį gal tik po poros metų :) Beje, užsiminėt apie Birštoną, tad tuo pačiu įdomu, ar buvot su nakvyne? Kaip tik ieškom kitam savaitgaliui viečikės ir svarstom kažką iš čia imti: https://www.laisvalaikiodovanos.lt/dovanos-pagal-kategorija/viesbuciai Gal buvot kokiam viešbutyje ar kur kitur, kur rekomenduotumėt? :) Iš anksto dėkoju ir linkiu kuo dažniau atrasti naujų spalvų!

    AtsakytiPanaikinti